fredag, december 15, 2006

James Bond, ett västerländskt vapen

1962 är året då den första filmatiseringen utav James Bond sker med Sean Connery i huvudrollen i filmen Dr. No. Filmen handlar kort om österlänningar som ska stoppas och dödas för deras gärningar emot det västerländska samhället.

Ett genomgående tema i alla filmer är kampen emot kommunismen och andra kulturer som inte är västerländsk. Det är detta som den här posten framförallt ska handla om, frivillig gömd propaganda, ideal, mallar och idéer.

Vi har alla hört han säga alla härliga kommentarer med vacker brittisk brytning såsom ”shaken not stirred” med otrolig karisma, charm, lugn, världsvanhet och självsäkerhet.

Han är det brittiska alternativet till Rambo som i och för sig kom långt efteråt. Hur kommer det sig då att han är så folkkär när han dricker Martini, champagne, röker ciggar och utnyttjar vackra flickor till höger och vänster? De s.k. ”Bond-brudarna” har dock en relativt viktigt del i de nya Bond-filmer, t.ex. de senaste 2.

Generellt sätt har kvinnorna i de tidigare en uppgift, att tillfredsställa James Bond och visa upp sin kropp för publiken, i vissa filmer så har kvinnan även en mer negativ roll, de har varit boven i dramat som är lättmanipulerade och onda.

Att denna man, som utnyttjar kvinnor hit och dit och ses som en sexguru av de kvinnor han utnyttjar och tycks om för detta är ett stort företecken.

Vad innebär detta då? Jo, jag anser att p.g.a. att i en film framställa kvinnan på detta sätt så ses detta som okej, det har ökat skillnaden mellan man och kvinna, det har även blivit accepterat att genom att smyga in dessa saker i film har påverkat män i alla länder. Hur har det påverkat då? Genom detta sätt att visa en bild av ett kvinnligt och manligt förhållande har en mall satts, könsrollerna har förstärkts.
James Bond är en förskönad karlkarl utan att ha muskler och vara allt för aggressiv, men med samma ideal, han har ett antal flickor som tycker om honom och han är inte sen på att utnyttja det. Varje film avslutas till exempel med att han får ihop det med en tjej på en exotisk plats men i nästa film är det en ny på gång. Det finns dock som sagt en ny vind i Bond när chefen, M, är kvinna, men hon är väldigt sträng, negativ och lömsk. Att tilläggas bör att Ian Flemming hade en tuff attityd mot kvinnor, han hade flera korta förhållanden och benämndes som ”ruthless” mot kvinnor.

James Bond har enligt min åsikt förstärkt segregationen mellan öst och väst, i många av de flesta av bondfilmerna har kommunisterna varit ”superskurkarna” som har blivit dödade. Det finns dock en ny syn i Bond efter Sovjetunionens fall, de har börjat utrota kommunister i Nordkorea och andra länder, efter ”tomorrow never dies” så har skådeplatserna förflyttats eftersom det inte finns några mer kommunister i Ryssland.

Men hur kommer sig detta? Jag tror att eftersom skaparen var brittisk så står han för det västerländska och den Amerikanska, där fienden alltid har varit kommunisterna har han velat förmedla denna bild till hela västvärlden, så att alla ska se hur onda kommunisterna är och att vi måste utplåna dem. Dramaturgiskt sätt så ser man skurkarna på ett väldigt läskigt sätt ofta med tom blick, spända muskler, ljussättning och smink som framhäver deras djupa punkter, även i grodperspektiv ensamma eller i fågelperspektiv tillsammans med Bond så att Bond är i överläge, det händer även ofta att den röda stjärnan är med i bild eller hackan och skäran.

Ofta när saker sprängs i filmerna är det någon av dessa symboler som står i centrum, t.ex. bilar med symboler i centrum utav bilden som sprängs i ”slow-motion”.

Det i sig är en väldigt symbolisk visning, vi ska spränga kommunismen i luften, det finns många sådana vinkar i nästan alla filmer.

Många hävdar att Bondfilmerna var de första actionfilmerna, de filmerna har influerat alla actionfilmer. Om man ser på actionfilmer i allmänhet så kan man se en viss trend ibland huvudkaraktärerna, antingen är de som James Bond, stiliga, intellektuella och snygga. Sen finns det muskelknippena som skjuter upp dörrar istället för att öppna dem, som är relativt korkade men med muskelstyrka som kompenserar upp det. De använder sig utav våld och vapen för att nå sitt mål, t.ex. Rambo och Terminator. De är ofta tysta och har många tidigare problem som de aldrig pratar om, är detta en produkt utav Bond, där alla inte kan känna igen sig i Bonds beteende?

Om man jämför dessa ”stereotyper” /ideal med dagens samhälle, kan man inte låta bli att se vissa likheter. Du vill antingen vara ”hockey-killen” med mycket muskler som sportar konstant och som det inte går lika bra i skolan för. Eller så vill du bli den intellektuella som inte har mycket muskler men däremot är smart. Jag tror att dessa filmer har påverkat våra ideal mycket mer än vad vi vill erkänna. Rätta mig om jag har fel, men är inte dessa dars alternativ/ideal som finns för att bli socialt erkänd eller accepterad.

Men på vilket sätt har detta påverkat folk, hur har män fått dessa ideal?

Var 2: a - 4: de år har en ny Bond-film kommit ut, sedan 1962 har vi pumpats med västerländsk propaganda, ett sätt som har blivit tydligen väldigt effektivt. Om vi ser på den bild av kommunismen som majoriteten av västerlänningar har, så är det en bild som finns i Bond-filmerna.

Vad har detta betytt för kvinnornas roll då? Jag tror knappast att dessa filmer har hjälpt feminismen, filmerna visar på ett tänkande som fanns på 50-talet. De första filmerna fick kritik för att projicera upp kvinnokroppen i väldigt små bikinis. Dessa visar sig även idag, men nu är alla filmer på det sättet. Jag tror att även här har det skapats ett ideal eller mål för hur en kvinna/tjej ska se ut och hur de ska vara. Kvinnan är ofta lömsk eller snygg och lätt på foten. Hur kommer sig det då att detta inte tas upp i media? Jag tror att det beror på att vi är så vana vid Bond, ingen får kritisera denna gigant inom filmvärlden, dessa filmer är del av ett kulturarv från ett antal generationer och årtionden. Flemming har använt sig utav det manliga kameraögat utan att ifrågasätta det eftersom han har de moraliska ståndpunkterna som han vinklar filmerna igenom.

Hur kommer framtiden att se ut för James Bond, jag tror att det inte kommer att ske sådan stor förändring inom Bond serierna, det kommer att fortsätta på samma sätt och med samma västerländska vinkel på världen. Bond har varit trendsättande inom många områden, bl.a. film, mode och bilindustrin.

Jag hävdar att James Bond har i mycket stor utsträckning påverkat oss vare sig vi vill det eller inte, man har köpt hela konceptet och det har varit ett slag för segregation, både mellan öst och väst och emot kvinnornas rätt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra och insiktsfullt skrivet! Gillade också att du dissade islamofoberna på kulturevolution. :)

Ivan Saastamoinen sa...

Tack, kul att någon orkade läsa igenom hela posten ;P

Bloggtoppen.se